Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Καμπάνες για τον τουρισμό στη Δυτική Ελλάδα: «Κάτι κάνουμε λάθος»

«Στην Ελλάδα υπάρχει ένα κατά συνθήκη ψεύδος, όταν αναφερόμαστε μόνο στον αριθμό των επισκεπτών. Δεν μας ενδιαφέρει πόσοι ήρθαν, αλλά πόσο έμειναν. Οι διανυκτερεύσεις μειώθηκαν» είναι μερικά από τα λόγια του διευθύνοντα συμβούλου του ομίλου Aldemar Resorts, Αλέξανδρου Αγγελόπουλου

«Εχουμε τη μεγαλύτερη ακτογραμμή της χώρας. Εξυπηρετούμαστε από τρία αεροδρόμια (Αθήνα, Καλαμάτα, Αραξος) που απέχουν χρονικά από την περιοχή το πολύ 3 ώρες. Εχουμε ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο, μια Γέφυρα μνημείο και ένα υπερσύγχρονο λιμάνι. Εχουμε τον πιο πλούσιο κάμπο με πολλές και καλές βροχοπτώσεις. Εχουμε ένα αρκετά υψηλό δυνητικό εργατικό δυναμικό για τον κλάδο της φιλοξενίας. Εχουμε έναν μοναδικό αρχαιολογικό πλούτο. Πως είναι δυνατόν να έχουμε όλα τα παραπάνω και την ίδια στιγμή να είμαστε τελευταίοι στον τουρισμό; Δεν γίνεται, κάτι κάνουμε λάθος».

Ο ηχηρός προβληματισμός ανήκει σε έναν γνώστη της τουριστικής αγοράς και του χώρου της φιλοξενίας, στον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Aldemar Resorts, Αλέξανδρο Αγγελόπουλο και κατατέθηκε στο πρώτο μεγάλο συνέδριο για τον Τουρισμό στη Δυτική Ελλάδα, με τίτλο Travel West Forum, που διοργανώθηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου από το TheBest.gr.


Εξηγώντας τα πολύ χαμηλά έσοδα του τουρισμού στη Δυτική Ελλάδα, ο κ. Αγγελόπουλος τα απέδωσε στον πολύ μικρό αριθμό των ξενοδοχείων και ειδικότερα αυτών που είναι 5 και 4 αστέρων. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 272 μονάδων φιλοξενίας, μόνο 7 πεντάστερα και 48 τετράστερα υπάρχουν στην περιοχή, με το 80% του ξενοδοχειακού δυναμικού να είναι χαμηλότερης κατηγορίας και άρα, πιο φθηνά.

Ο κ. Αγγελόπουλος, παρουσίασε αποκαλυπτικά στοιχεία και για τη συνολική εικόνα του Ελληνικού τουρισμού. Οπως είπε, από το 2019 μέχρι και το 2023, περίοδος κατά την οποία ο κλάδος της φιλοξενίας επλήγη καίρια λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, υπήρξαν τεράστιες αλλαγές οι οποίες δεν έχουν να κάνουν τόσο πολύ με τον αριθμό των τουριστών, αλλά με την διάρκεια της διαμονής και την τουριστική δαπάνη.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι οι αφίξεις το 2019 ήταν 31,3 εκατ. και το 2023 αυξήθηκαν σε 32,7 εκατ. άτομα. Παράλληλα, το 2019 η μέση διάρκεια διαμονής των ξένων τουριστών στην Ελλάδα ήταν 7,4 ημέρες. Την περίοδο του κορονοϊού η διαμονή αυξήθηκε στις 8,9 ημέρες, αλλά το 2023 έπεσε ακόμα πιο χαμηλά στις 7 ημέρες.

Συγκρίνοντας αυτά τα δύο στοιχεία ο κ. Αγγελόπουλος τόνισε ότι οι διανυκτερεύσεις δεν είναι καθόλου αυξημένες. Συγκεκριμένα, είπε ότι το 2019 ήταν 232,4 εκατ. και το 2023 έπεσαν σε 227,9 εκατ. «Αυτό είναι ένα νούμερο που δεν θα το ακούσετε, γιατί μέσα στα πανηγύρια χάνουμε λίγο την ουσία. Αυτό όμως μάς ενδιαφέρει περισσότερο από το νούμερο των επισκεπτών» τόνισε ο γνωστός μάνατζερ και πρόσθεσε ότι «στην Ελλάδα υπάρχει ένα κατά συνθήκη ψεύδος, όταν αναφερόμαστε μόνο στον αριθμό των επισκεπτών. Δεν μας ενδιαφέρει πόσοι ήρθαν, αλλά πόσο έμειναν. Γιατί οι δαπάνες, τα χρήματα που ξοδεύτηκαν στη χώρα, αφορούν την παραμονή των επισκεπτών στη χώρα. Το μπες βγες, αφορά τις αεροπορικές εταιρείες».

Ενα ακόμα στοιχείο που δεν προδιαθέτει για πανηγυρισμούς, αφορά στην μέση δαπάνη του ξένου τουρίστα που έχει πέσει σήμερα στα 605 ευρώ, από 890 ευρώ το 2008. Και η μέση ημερήσια δαπάνη των 87 ευρώ, είναι κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης, πρόσθεσε ο κ. Αγγελόπουλος.

Το δεύτερο καμπανάκι που χτύπησε ο μάνατζερ της Aldemar Resorts αφορά την σημασία που δίνει η κάθε κυβέρνηση στον κλάδο του τουρισμού. Ανέφερε ότι ο τουρισμός συνεισφέρει σε ποσοστό σχεδόν 40% του ΑΕΠ, ωστόσο ο ρόλος του αρμόδιου υπουργείου είναι υποβαθμισμένος, στην τελευταία θέση του Υπουργικού Συμβουλίου, εν αντιθέσει με άλλες ανταγωνίστριες χώρες. «Δυστυχώς, δεν αναγνωρίζεται ο ρόλος της φιλοξενίας ως οικοσύστημα που συντηρεί το σύνολο της οικονομίας» είπε ο κ. Αγγελόπουλος.

Σωτήρης Παπανδρέου-pelop.gr

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Ένα Σχόλιο

  1. Τουλάχιστον για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, τα πράγματα απέχουν πολύ από τα αναφερομενα.. Καταρχάς για ποιό οδικό δίκτυο μιλάμε? Οι παράκτιες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας είναι δυσπρόσιτες με άσχημο οδικό δίκτυο πλην τις περιοχές της Ναυπάκτου, από κρυονέρι μέχρι βόνιτσα οι δρόμοι είναι επικίνδυνοι, στενοί χωρίς φωτισμό και με διάφορα ζώα να κυκλοφορούν.. Δεύτερον οι παραλίες… Η Παραλία του λούρου είναι πραγματικά ότι πιο άσχημο υπάρχει στην περιοχή.. ο κάθε τσοπάνος έχει στήσει τη παράγκα του για ιδιωτική χρήση, ενώ αντίστοιχα ο δρόμος για να πας είναι επικίνδυνος.. Τρίτον, η Αιτωλοακαρνανία δεν έχει καμία επαφή με τα τρια αεροδρόμια, πλην του Ακτίου, το οποίο ομως φτιάχτηκε και εξυπηρετεί Ηπειρο και Λευκάδα κυρίως.. Τέλος, ακόμα και για αγροτουρισμό.. Το Αγρίνιο λόγω ιόνιας οδού είναι αποκομμένο.. γιατί να έρθει κάποιος Αγρίνιο, τη στιγμή που σε 50 επιπλέον λέπτά μέσω Ιόνιας οδού πάει Ιωάννινα. και κάτι τελευταίο.. Σε ποιά άλλη πόλη στην Ελλάδα τα μαγαζιά κλείνουν το Σάββατο στη θερινή περίοδο; Ως εργαζόμενος μόνο το Σάββατο έχω δυνατότητα να ψωνίσω.. αν είναι κλειστή η αγορά.. συγνώμη αλλά θα πάω είτε Πάτρα – είτε Γιάννενα… Σε αυτή τη κατάσταση μας έφτασαν οι “αρχοντες του τόπου”.. Περαστικά μας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button